Etusivu - startsida - homebage


Hintanmutka
 

Hintanmutka on tänäänkin katunimi, joka löytyy tuosta Hintantien ja Sangintien risteysalueen seuduilta. Se on lyhyt suora kadunpätkä, joka kulkee tuosta edellä mainitusta risteyksestä Oulujokea kohden. Ehkäpä joskus kulkija jää miettimään sitä mistä tuo nimi johtuu, sillä katu näyttää suoralta. Olisiko tämä katu saanut nimensä ehkä tuosta Hintantiessä olevasta mutkasta tai ehkä...?

Niin tosiaan, jos katu on suora, miksi sillä on nimi Hintanmutka?

Oulujoen pohjoisrantaa kulki aikanaan tie Kuusamoon. Se alkoi nykyisen Merikoskenkadun ja Koskitien risteyksen seuduilta, itään kulkien. Länteen Koskitien seutua lähti tie Tornioon. Tuo itään lähtevä tie kulki Koskitien paikalla tuohon Myllytiehen asti, nousi Lassintalon seudulla koilliseen kohden nykyistä Valtatietä. Valtatien se tavoitti jossain Kalliolan päiväkodin seuduilla. Siitä Kuusamon tien kaarsi jokeen päin siten, että se tuosta vanhasta Nokkalan koulusta eteenpäin kulki nykyistä Hintantietä tuohon Laanilan virkatalon ja nykyisen Laanilan koulun seutuville, josta se kääntyi kohden Oulujoen rannalla sijaitsevaa Hintan taloa kohden.

Tuossa Hintan, voisiko sanoa pihapiirissä, silloinen Kuusamoon johtava tie kääntyi miltei suorakulmaisesti koilliseen ja nyt sitten ollaan tuolla kadulla, joka tänään kantaa nimeä Hintanmutka. Siitä lähti tie Kuusamoon seuraamaan uraa, joka kulki suurin piirtein nykyisen Hintantien paikalla ja ohi nykyisen Hintan seurakuntatalon, ja edelleen jossain Vaalantien ja Kuusamontien risteyksen seuduilla Koillismaalle matkaavien tie aukeni pitkäksi runsaan puolen kymmenen kilometrin suoraksi – Korvensuoraksi – kohden Korven kylää ja Korven taloa ja horisontissa siintäviä koillisen vaaramaisemia.

Tuo mutka Kuusamoon johtavalla tiellä oli matkaajille niin merkittävä etappi, että se tiedettiin ja tunnistettiin. Siinä viimeistään hevoset käännettiin kaupunkireissulta kotimatkalle ja kaupunki jäi taakse. Osa matkaajista lähti Oulujokea seuraten jokivarteen ja osa suuntasi kuka lähemmäs kuka kauemmas kohden Koillismaata.

Hevospeleillä ja jalan kuljettaessa tuo mutka ei ollut ongelma, mutta sitten kun autot ilmestyivät kuvaan se koettiin jo ehkä ongelmaksikin ja 1930-luvulla tietoimituksessa tuo mutka sitten oikaistiin niin, että silloinen Kuusamontie kulki jatkossa tuossa nykyisen Hintantien paikalla Laanilan koulun kohdallakin.

Mutka hävisi, mutta nimi jäi todistamaan: Paikan nimi – paikan muisti.


Takaisin