Etusivu - startsida - homebage


Puutteenperä eli Schröderinmaa
 

Äskettäin vanha työtoverini soitti minulle ja kysyi tiesinkö minä missä on sijainnut sellainen osoite kuin Schröderinmaa. Työtoverini vaimon sukua tutkinut henkilö oli selvittelytyössään törmännyt tuohon osoitteeseen.

Kun olin ollut jo runsaat puolikymmentä vuotta eläkkeellä, piti asiaa hetki miettiä. Sitten alkoi kirkastua ja kerroin, että olemme Oulujoen pohjoispuolella toisin sanoen Tuirassa.

!886, kun rautatiesilta Oulujoen yli valmistui, tuli joen yli välitön, helppo ja lyhyempi yhteys Åströmin tehtaille ja tark’ampujain kasarmeille kuin Tuiraan johtavien siltojen kautta. Tuosta oli seurauksena, että Alalaanilan tilan eli Schröderin alueelle alkoi muodostua suunnittelematonta asutusta. Asutus laajeni niin, että kaupunki tahtoi jo päästä valvomaan tuota epämääräistä ”resukaupunkia” kuten sanomalehti Kaiku sitä nimitti ja lehti kirjoitti siellä olevan satakunta torppaa, joista vain viidellä oli vuokrasopimus. Alueella asui tehdastyöläisiä, aliupseereja, ammatinharjoittajia ja muuta vähempiosaista väestöä.

Vuosisadan vaihteen tienoilla kaupunki teki aloitteen tilan ostamisesta ja liittämisestä kaupunkialueeseen. Pitkällisten neuvottelujen jälkeen tila ostettiin kaupungille ja senaatin päätöksellä liitettiin 1911 Oulujoen kunnasta Oulun kaupunkiin.

Tuon alueliitoksen surauksena Oulujoen kunta menetti 1/5 asukkaistaan sillä Alalaanilan eli silloisen "Sööterin" alueella oli asukkaita runsaat tuhat henkeä.

Alalaanilan liittäminen kaupunkiin oli toinen kerta kun kaupungin alue, perustamisensa jälkeen, laajeni Oulujoen pohjoispuolelle. Aikaisemmin 1886 oli Tuiran tila liitetty kaupunkiin. Tuossakin taustalla oli samankaltainen asutuksen laajentuminen joen yli, kun Oulujoen sillat olivat valmistuneet.

Alalaanilan eli Schröderin alue tunnettiin siis pitkään kansankielessä ”Sööterinä” ja myöhemmin myös ”Puutteenperänä”.

Oulun osoitekalenterin 1912-1913 mukaan työtoverini vaimon isoisä asui siis Schröderinmaalla eli tuossa nykyisen Tuiran uimarannan ja Valtatien välisellä alueella.

Bertel Jungin laatima asemakaava Tuiran ja Alalaanilan alueille  valmistui 1914.


Takaisin