Etusivu - startsida - homebage


Toppilansaari
 

Kaupungin edustalla oleva useamman saaren muodostama kokonaisuus tunnetaan yleisesti Hietasaarena ja varmaankaan moni kaupunkilaisista ei edes tunne Hietasaaren muodostamien saarten nimiä tai missä ne tuossa käsitekokonaisuudessa sijaitsevat. Joskus 2005 alkuvuodesta käytiin paikallislehden mielipidepalstalla keskustelua tuon saarikokonaisuuden pohjoisimman saaren Toppilasaaren nimestä.
Osallistuin minäkin tuohon keskusteluun.
Toppilansalmen etelärannalle entisen sataman alueelle oli asuntomessuja varten kaavoitettu alue joka sai nimen Toppilansaaren asuntomessualue. Tuolloin eräs Toppilan vanhoista asukkaista väitti tuon nimen olevan "keksitty" eikä tuon nimistä saarta ole koskaan ollutkaan.
Nimistöasiat olivat olleet osa työtehtäviäni ja olin työssä ollessani törmännyt tuohon vastaavaan väitteeseen. Kerran, kun lehdessä oli ollut juttu Toppilansaaren huvila-asutuksesta, entinen Toppilansaaren asukas soitti minulle ja väitti ettei hän ole koskaan asunut Toppilansaaressa vaan Mustasaaressa.
Tällöin minun oli kerrottava hänelle mm. P.Nymanssonin kokoelman kartasta vuodelta 1802. Tässä kartassa ei edes tunneta Mustasaari nimistä saarta. Pohjoisin saarista on Toppilansaari.  Toppilansaaresta etelään, jo silloin matalikkona kuvatun Holstinsalmen eteläpuolella, on Holstinsaari ja sitten Mustasalmi ja Hietasaari. Kartalla ei vielä ole tietoakaan Vihreäsaaresta eikä myöskään Johteensalmesta.
Puolivuosisataa vanhemmassa 1756 vuodelta olevassa M.G.Fillmerin kartassa on todettavissa samoin, että pohjoisin saari on nimeltään Toppilansaari ja Holstinsalmen eteläpuolella on Holstinsaari siitä etelään on Mustasalmen erottama Hietasaari.
Kun vertaa Nymanssonin ja Fillmerin karttoja huomaa miten puolessa vuosisadassa maankohoamisen vaikutus on nähtävissä selvästi. 1756 kartassa selvä Holstinsalmi on Nymanssonin kartassa maatunut vesijätöksi ja tänäänhän tuota salmea tuskin enää löytää maastosta.
Hietasaari on laajentunut huomattavasti ja siinä on selvästi nähtävissä tuo myöhemmin Salasalmena tunnettu salmi joka sekin on tänään tuskin havaittavissa Johteenhovin seuduilla.


  Nymassonin kartta        Hietasaari          Filmerin kartasta

Toppilansaarihan syntyi 1724 syksyllä, jolloin Oulujoen suistoon muodostui suppojäiden synnyttämä pato ja Oulujoen tulvavedet purkautuivat Toppilan talon maalla olleen puron kautta mereen muodostaen syvän salmen - Toppilansalmen. Syntynyt salmi erotti Toppilan talon maista saaren, joka sitten sai nimen Toppilansaari.
Toppilansalmeen siirtyi sitten satama Hahtiperältä, joka oli alkanut mataloitua ja laivojen pääsy vanhaan satamaan oli jo vaikeuksissa.
Tuossa edellä mainitussa Fillmerin kartassa ei vielä ole nähtävissä satamatoimintoja Toppilansalmessa, mutta Nymanssonin kartassa Tervahovi on jo muuttanut Toppilansalmen rannalle.

Jossakin vaiheessa, ehkä silloin kun Holstinsalmi oli maatunut huomaamattomaksi, Mustansalmen pohjoispuolista saarta alettiin kutsumaan Mustasaareksi ja ehkäpä tuo saaren nimi sitten, kun Holstinsalmea ei enää ollut, "laajeni" joidenkin paikallisten mielissä koko pohjoisimman saaren nimeksi.
Kaupungille tuo pohjoinen saari on ollut aina Toppilansaari. Se on todettavissa mm. kaupungin yleiskartasta vuodelta 1962.


Takaisin