Etusivu - startsida - homebage

 

Kauvosaari-Träskelin-Lönnrot-Snellman

Eläkeläisen sukututkimusharrastuksen parissa paljastuu aina silloin tällöin mielenkiintoisia juttuja, joskus myönteisiä ja toisinaan kielteisiäkin. Tämä tarina liittyy Elias Lönnrotiin ja sivuaa myös toista suomalaista merkkihenkilöä, nimittäin Johan Vilhelm Snellmania. Varsinaisesti ns. verisukulaisia meistä ei tule, vaikka sukujuuremme toisiaan sivuavatkin.

Tarinan voisi aloittaa vaikkapa tästä…..
Elettiin vuotta 1866, kun Antti Antinpoika Kauvosaari, isoäitini eno, päätti hankkiutua eroon Kauvosaaren talon isännyydestä. Hän myi talon ja lähti vaimonsa ja seitsemän lapsensa kanssa Amerikkaan. Antin Amerikan matka päättyi kuitenkin jo kahden vuoden kuluttua. Antti sai surmansa kapakkatappelussa, siis kuin Villissä Lännessä konsanaan, vaikka itäisessä Amerikassa oltiinkin. Antin perhe jäi kuitenkin Amerikkaan ja siellä elää tänäänkin laaja suku hänen jälkeläisiään.

Antin tyttäristä Helena jäi kuitenkin Suomeen sukulaistensa luo Kaulirannalle. Helena palveli aikansa kotikylällään ja muuallakin jokivarressa, kunnes hän 1882 tienoilla muutti Ouluun. Täällä hän kohtasi sitten tulevan puolisonsa ja 1884 hänestä tuli muurarimestarin Träskelinin vaimo. Muurarimestari Fredrik Ferdinand Träskelin oli jäänyt muutama vuosi aikaisemmin leskeksi.

Fredrik Ferdinandin tarina oli taas sellainen, että hän oli Oulun Seurahuoneen tarjoilijan Maria Bergin avioton lapsi.
Yksinäisen äidin asema, etenkään tarjoilijan ammatin huomioiden, ei varmaankaan tuolloin ollut kehuttava ja niin äiti joutui luopumaan pojastaan. Pojan adoptoivat Gustaf ja Maria Träskelin. Gustaf oli muurarimestari ja aikanaan poika peri adoptioisänsä arvostetun ammatin. Gustaf oli myös perinyt ammattinsa apeltaan.
Gustafin vaimon Marian isä oli muurarimestari Matti Piponius. Matti Piponiuksen poika Elias, Marian veli, toimi aikanaan värjärimestarina Oulussa ja hänen puolisonsa taas oli Anna Jacobina Snellman. Kun Johan Vilhelm Snellman tuli aikanaan jatkamaan opintojaan Ouluun, hän asui tätinsä Anna Jacobina Piponiuksen ja tämän puolison Eliaksen luona.

Sammatin poika lääkäri Elias Lönnrot liittyy myös Ouluun tiiviisti ja ystävänsä Johan Vilhelmin kautta hän tutustui värjärimestari Piponiuksen tyttäreen Mariaa, josta tuli hänen puolisonsa. Näin ollen Helena Kauvosaaren puolison Fredrik Ferdinandin adoptioäiti Maria oli Elias Lönnrotin vaimon Maria täti.

Helena Kauvosaari ja Fredrik Ferdinand Träskelin ovat taas säveltäjä, professori Einojuhani Rautavaaran, allekirjoittaneen pikkuserkun, isovanhemmat.
Näin, niin kuin jo totesin, että ns. verisukulaisia meistä ei noiden suomalaisten merkkimiesten kanssa tullut, paitsi Einojuhanin, mutta juuremme kietoutuvat kyllä toisiinsa.

   Tarina julkaistiin Tornionlaakso-lehdessä 11.03.201 (klikkaa kuvaa suurentaaksesi)