Etusivu - startsida - homebage


Vanhuspalveluista Oulussa
 

Oulun kaupunki päätti vuodenvaihteessa 2007 sijoittaa osan palvelukotipaikkaa jonottavista vanhuksista naapurikuntiin. Suurin osa sijoitettiin Muhoksen kunnan puolella Päivärinteellä sijaitsevaan palvelukotiin.

Päätös synnytti vilkkaan keskustelun sekä lehdistössä, radiossa ja olipa uutinen niin merkittävä että YLE:n tv-lähetyksessäkin sitä käsiteltiin. Kuntalaiset ottivat kantaa asiaan ja voi sanoa että kaikissa eläkeläisjärjestöissä päätöstä puntaroitiin.

Yleinen mielipide asettui sille kannalle, että vanhushuollosta vastaava sosiaalitoimi ja kunnalliset päättäjät eivät ole huolehtineet ajoissa investointisuunnitelmissa siitä, että vanhusten kodin ulkopuolisia palvelupaikkoja olisi riittävästi. Erikoisen voimakkaasti tuli esille se mielipide, että palvelut on pyrittävä tarjoamaan nimenomaan oman kunnan alueella.

On ymmärrettävää kuntalaisten ja erityisesti omaisten huoli asiassa. Ensimmäisissä asiaa koskevissa uutisissa annettiin ymmärtää, että vanhuksia olisi sijoitettu heitä tai heidän omaisiaan kuulematta naapurikunnassa sijaitsevaan palvelukotiin. Vanhushuollosta vakuutettiin kuitenkin, että kenenkään suhteen ei näin ole menetelty ja perusteltiin päätöstä mm. sillä, että palvelupaikan tarpeessa olevalle vanhukselle on kuitenkin parempi vaihtoehto tämä sijoituspaikka kuin odottaa kaupunginsairaalassa paikalla, johon taas on tulossa sairaalapaikkaa tarvitseva. Samoin kotona odottavalle vanhukselle, joka taas tulee huonosti toimeen kotipalvelun tai omaisten tarjoamin avuin, on tämä parempi ratkaisu. Täytyy myös muistaa että kaikki olivat palvelukotipaikkaa hakeneiden jonossa.

Myöhemmin paikallisessa lehdessä oli juttu Päivärinteen palvelukodista, ja haastattelu kuvien kera parista tyytyväisestä asukkaasta.

Sijoituspäätöksen taustalla on siis palvelupaikkojen riittämättömyys kaupungissa. Kaupungilla on omia paikkoja, joihin vanhuksia voidaan sijoittaa silloin kun he eivät enää kotona selviä. Lisäksi palveluita ostetaan Oulun Palvelusäätiöltä ja yksityisiltä palveluntarjoajilta.

Viime vuoden lopulla tilanne oli se, että palvelupaikkaa tarvitsevia oli useita kymmeniä enemmän kuin mitä kaupunki pystyi osoittamaan. Osa jonotti paikkaa kaupunginsairaalassa ja osa kotona.

Kun myöskään yksityisillä palveluntarjoajilla, jotka toimivat kaupungin alueella ei ollut tuota tarvetta täyttää, sosiaalitoimi päätti huomioida myös lähikunnissa toimivat palveluntarjoajat. Ehtona oli, että tarjottavat palvelupaikat voivat sijaita korkeintaan 70 km päässä Oulusta.

Tarjousten perusteella sitten osa palvelua tarvitsevista sijoitettiin tuonne Muhoksen Päivärinteelle. Päivärinne tosiaan on naapurikunnan puolella vaikkakaan kaupungin rajalle ei ole matkaa kuin kilometri.

Kuva. Oulu ja naapurikunnat. 1=Päivärinne. 2= Ylikiimingin etäisin kohde

Olisiko kuitenkin niinkin, että palvelupaikan sijainnin määrittelyssä ei tuo "oman kunnan alueella " ei olekaan riittävä ja toisaalta naapurikunnan puolella sijaitseva paikka voisi olla jopa parempi ratkaisu. Nyt kun kuntakenttä on parhaillaan kovassa myllerryksessä ja kuntaliitokset ovat päivän puheenaihe, saattaa olla paikallaan vanhusten huollon suunnittelussa ottaa huomioon muitakin tekijöitä kuin kuntarajat. Etenkin pohjoisessa saattaa kuntaliitosten seurauksena syntyä kuntia joissa etäisyydet ovat suuria. Saattaa olla parempikin määritellä, että palvelupaikkaa tarvitseva vanhus tulisi pyrkiä sijoittamaan mahdollisimman lähelle kotia tai sitä tuttua asuinympäristöä tai lähelle omaisia. Ennen kaikkea asiassa on kuultava vanhusta itseään ja hänen toiveitaan ja omaisten toiveita. Esimerkiksi Oulussa kaksi paikkaa hakeneista vanhuksista sijoitettiin omasta halustaan Vaalaan, joka on jo paljon kauempana kuin Muhos. Näillä vanhuksilla omaiset asuivat Vaalassa.

Oulussakin on varmaan esim. Pikkaralassa ja Pikkaraisenkylässä vanhuksia, jotka mieluummin lähtisivät tuonne Päivärinteelle naapurikuntaan, joka on vain toisella puolen Oulujokea, kuin vaikkapa kaupunkialueella sijaitseviin Herukkaan, Rajakylään tai edes keskustaan. Miten käykään esim. kun Ylikiimingin kunta vuoden 2009 alusta liitetään Ouluun? Nykyisen Ylikiimingin etäisimpään kolkkaan tulee keskustasta matkaa maanteitse liki 70 km. Ja myös Yli-Ii on kiinnostunut hakeutua Oulun suuntaan. Etäisyydet sinne ovat samaa luokkaa. Uskon, että ylikiiminkiläisen vanhuksen toiveena on saada tuo tarvitsemansa palvelukotipaikka kotiseudulta kuin jostakin muualta tulevan "oman kunnan alueella", ehkäpä jopa mieluummin naapurikunnan puolelta Kiimingistä.

Kaiken edellä kerrotun jälkeenkin on kyllä yhdyttävä tuohon yleiseen mielipiteeseen, jonka käydystä keskustelusta on saanut.

Kaupungin on lisättävä merkittävästi investointeja vanhusten palvelukeskusten, palvelu- ja hoivakotipaikkojen toteuttamiseksi. Kuten kunnissa on perinteistä ollut, nuo palvelut olisi pyrittävä toteuttamaan kunnan omina palveluina. Yksityinen palvelutarjonta voi olla ainoastaan kunnallisia palveluita tukevaa.
Ps. Tämä kirjoitus on julkaistu Kunnallisten Eläkeläisten Liiton tiedotteessa "KELO" 2007


Etusivu - startsida - homebage