Etusivu - startsida - homebage

Aaron Niilonpoika (Bäsk eli Juvani) Orajärvi
s. 18.08.1766 Ylitornio, Kauliranta

ja hänen jälkeläisiään yhteensä 67 taulua

Tulostettu:
26.11.2009
Tekijä: Esko Orajärvi

Isäni isän puoleiset juuret johtavat Ylitornion Kaulirannalle ja Kuivakankaalle. Isäni isän puoleisen suvun "kantavanhempina" voitaneen pitää Aaron Niilonpoika Juvania ja hänen puolisoaan Maria Heikintytär os. Jaakoa. Aaron oli Kaulirannan Juvanin talosta ja Maria Jaakon talosta. Juvanin talo oli muodostunut Kaulirannan Erkheikin talosta 1630-luvulla. Juvani oli ensin Kohkoisen suvun jälkeläisten hallinnassa kunnes Aaronin isoisän isä Björn Erkinpoika tuli Juvanille isännäksi 1668.
Aaron Niilonpoika on tuo isäni isän puoleisen suvun kantaisä. Hän muutti runsaat kaksisataa vuotta sitten vuonna 1803 Pellon Orajärvelle isännöimään Orajärven uudistaloa. Hän palasi takaisin Kaulirannalle ja eli mäkitupalaisena kotitilallaan Juvanilla. Sukunimi Orajärvi tuli tuon Pellon Orajärven talon nimen mukaan kuten silloin oli yleinen käytäntö. Tuo sukunimi on sitten säilynyt aikojen saatossa.

Lyhyt katsaus Aaronin ja Marian jälkeläisten sukuhaarojen tutkimuksen tilaan:
1. Brita vanhin tyttäristä ja lapsista syntyi Aaronin syntymäkodissa Juvanilla. Brita avioitui Ylitornion Kainuunkylästä Lakkalan talosta kotoisin olleen Juho Matinpoika Lakkalan kanssa.
Tämän osalta sukuhaaran osalta on selvitettävää vielä nimenomaan näiden myöhempien jälkeläisten sukuja.
Britan ja Juhon kolmas lapsi poika Juho Juhonpoika Lakkala muuttaa avioiduttuaan Pelloon ja kaikella todennäköisyydellä hänen jälkeläisiään ovat Pellon Lakkalat.
Britan ja Juhon kahdeksannen lapsen pojan Iisak Juhonpojan poika Juho Aukusti Iisakinpoika avioituu Nuotiorannalle Ojan taloon ja ottaa sukunimekseen talon mukaan Ojan. Ojat ja Gardinit Ylitornion Nuotiorannalla ovat tätä haaraa. Selvitettävää siis on.
2. Eeva
syntyi myös Juvanilla. Eeva sai yksinäisen lapsen Erikin ja hänen jälkeläisiään olen saanut selvitettyä suhteellisen hyvin, mutta puutteita siinäkin on.  Eevan jälkeläisissä jatkuu Orajärvi sukunimi, jonka Aaron otti Pellon Orajärvellä asuessaan.
Erkki Eevanpojan poika Juho Erkinpoika löytyy yllättäen Jyväskylän maaseutuseurakunnan rippikirjasta. Hän on avioitunut ja asuu torpparina Lullin kylässä Muurikaisen talossa. Pitäisi selvittää.
3. Iisak
syntyi Aaronin muutettua nykyisen Ruotsin puoleiselle Kuivakankaalle Harjun taloon. Iisak kuoli pienenä.
4. Anna
syntyi myös Kuivakankaan Harjun talossa. Anna avioitui Iisak Salomoninpoika Keksin kanssa. Iisak oli runonlaulaja Antti Mikonpoika Keksin jälkeläisiä kuten tuosta sukuselvityksestäkin selviää. Puutteita on.
5. Agatha
oli lapsista ensimmäinen, joka syntyi Pellon Orajärvellä. Orajärvi oli silloin vielä Ylitornion seurakuntaan kuuluva. Agatha muutti Norjaan ja avioitui siellä Hammerfestissä torniolaisen Johan Kulianderin kanssa. Tätä myöhempiä tietoja hänestä ei ole.
6. Sofia
syntyi myös Pellon Orajärvellä. Sofia avioitui kaulirantalaisen Juho Kaarlonpoika Tranbergin kanssa. Puuteita on.
7. Maria
syntyi myös Pellon Orajärvellä. Maria kuoli 6-vuotiaana.
8. Helena
syntyi myös Pellon Orajärvellä. Helena kuoli 3-vuotiaana.
9. Salomon
syntyi vielä perheen asuessa Orajärven taloa Pellon Orajärvellä. Salomonin sukuhaara on Aaronin jälkeläisistä parhaiten selvitetty. Joitakin puutteita siinäkin on. Tämä sukuhaarahan on toinen sukuhaara jolla sukunimi Orajärvi on säilynyt ja se on ainoa, jolla on Aaronista alkava miespuolinen jälkeläisten katkeamaton ketju.
10. Iisak
syntyi siinä vaiheessa kun Aaron perheineen palasi Pellon Orajärveltä takaisin Kaulirannalle. Iisak syntyi Juvanilla. Iisak muutti nuorena Karunkiin ja avioitui siellä. Hänellä ei ollut jälkeläisiä, joten sukuhaara päättyy häneen.

Aaronin jälkeläisten sukutaulut
Aaronin esivanhempien sukutaulut